Atypische myopathie bij het paard

Delen op:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Paardeneigenaars opgelet: de herfst tot lente is weer dé periode waarvoor men waakzaam dient te zijn voor helikopters (zaden) en jonge scheuten van esdoorns. Omwille van de enorme toxiciteit is het belangrijk om deze beter te voorkomen dan genezen!

Er bestaan echter twee soorten esdoorns (de gewone en Noorse esdoorn) die sterk gelijkend zijn. Belangrijk is om beide te kunnen onderscheiden, aangezien de gewone esdoorn giftig zou zijn en atypische myopathie kan veroorzaken. Om het verschil te onderscheiden, kijkt men best naar de helikopters (zaden). De helikopters van de gewone esdoorn hebben een scherpe tot rechte hoek in tegenstelling tot de Noorse esdoorn waar deze een stompe hoek hebben.

Wat is atypische myopathie juist?

Dit is een gevaarlijke en meestal dodelijke spierziekte bij de paardachtigen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de opname van een toxine hypoglycine A die in de helikopters en jonge scheuten van bepaalde esdoorns zit. Dit toxine tast de spiercellen aan en kan onder andere volgende symptomen geven: stijfheid, spierrillingen, zweten, veel liggen en niet kunnen of willen rechtstaan, verhoogde pols-en ademhalingsfrequentie, donker tot rood-bruinkleurige urine en ademhalingsproblemen.

De behandeling is zeer intensief en ondersteunend. Ondanks dit is de overlevingskans helaas heel laag! Sterfte treedt meestal op binnen de 12 tot 72u na het ontstaan van symptomen. Paarden die atypische myopathie overleven kunnen blijvende hartritmestoornissen hebben. Belangrijk om in acht te nemen is dat paarden geen immuniteit ontwikkelen en dus meermaals deze aandoening kunnen krijgen!

Wat kan ik doen als preventie?

Paarden opstallen in de risicoperioden. Indien opstallen niet mogelijk is voeder je best voldoende hooi bij zodat ze minder geneigd zijn om eventuele zaden op te nemen. Belangrijk is om het voedsel niet op de grond aan te bieden.

Verwijder bladeren en zaden.

Weiden waar er al uitbraken zijn geweest, worden best een tijd vermeden.

Indi Beullens

Indi Beullens

Reactie schrijven

Inschrijven Nieuwsbrief

Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit